Международните пазари се успокоиха, но все още не са вън от опасност :: Investor.bg[ad_1]

За момента пазарите се успокоиха, но все още не сме извън червена територия. Това коментира Ивайло Чаушев, старши дилър в "Делтасток", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Няколко фактори повлияват на движението на международните пазари – търговската война, забавящата се глобална икономика и монетарната политика на САЩ и съответно вдигането на лихвите от Фед. Разпродажбите бяха от Азия до САЩ. Те започнаха от технологичния сектор, от групата FAANG, чиито акции бяха надценени. Спадът на технологичния сектор в САЩ поведе всички други сектори. Основните индекси отбелязаха 6-10% понижения. В областта на първичните публични предлагания също се очаква забавяне ", прогнозира експертът.

Според него американските индекси все още не са на територията на "мечи" пазар, въпреки че има възможност да навлязат в такъв.

"Близо 50-60% от акциите в S & P 500 се водят на територията на" мечи "пазар, който означава, че имат поне 20% спад в цената", разкрива той.

Ивайло Чаушев е на мнение, че германският индекс DAX се представя по-зле от американските акции.

По думите му Brexit и ситуацията около Италия допринесоха за случващото се на пазара, включително и забавянето на германската икономика.

Според него Danske Bank и Deutsche Bank и скандалът във връзка с ареста на Карлос Гон обуславят допълнително настроенията на пазарите такива, каквито са към момента.

"Обстановката около Brexit продължава да се разяснява. Надяваме се на сделка. При липса на такава – това ще повлияе негативно. Видяхме волатилност при паунда. Британският индекс FTSE 100 засега се движи добре. При твърд Brexit всичко ще поеме надолу", смята дилърът.

Той посочи, че криптовалутите отбелязаха значителни спадове, като основният фактор е липсата на ликвидност.

"Спадовете при тях и при фондовите борси просто съвпаднаха, отбеляза Ивайло Чаушев. – Над 20-процентния спад в цените на петрола не беше очакван.От една страна, бяха санкциите срещу Иран, които нямаха такъв ефект, и отделно страховете от нова рецесия предвид забавянето на икономиката. Цената от 54-55 долара се надявам да се стабилизира, като до края на годината евентуално би се повишила до 60 долара за барел. "

Повече от разговора за цената на петрола и състоянието на световните пазари вижте във видео материала.

[ad_2]
Source link