Sunday , September 15 2019
Home / hungary / A kortrs vilghr tv mvsze, aki krl olykor megll a leveg

A kortrs vilghr tv mvsze, aki krl olykor megll a levegKossuth-djas tncos, koreogrfus, sznsz, rendez hamarosan egy korbbi ailbjnak, az Oidipusz-nak and feljtsban tr vissza and sznpadra and Mvszetek Palotjban. Bozsik Yvette a cmszerepet jtssza majd. S tavaly tlttte be az tvenet, jelenleg balettrkkal is kszl a feladatra. A Tncmvszeti Egyetemen and koreogrfus szak vezetje, a Kaposvri Egyetemen sznszosztlya van. A Nemzeti Sznhzban tbb rendezse sznre kerlt, a Vidnynszky Attila ltal sznpadra lltott Tragdikb-kb-kkdtt kored pod koreogrfusknt. Sajt trsulata tavaly volt huszont ves, szinte az egsz vilgot bejrtk mr, szmos fesztivldjat elnyerve. Bozsik Yvette az Orignak beszl plyakezdsrl, mvszi tjairl, s arrl, miknt vrt kirekesztett szakma egy bizonyos rsznek szemben, akik korbban mg krlrajongtk.

Tudhat: szlei Szolnokon voltak segdsznszek, cy nt olykor Hollsi Frigyes vagy Csoms Mari dajklta. Azt is meslte egyszer: tizenngy vesen mr Dosztojevszkijt olvasott, s Buñuel-filmeket nzett filmklubokban. Lehet sszefggs szlei, „dajki” szemlye s kiskamaszkori kulturlis orientcija kztt?

A gyermekkor sznhzi lmnyei sokban meghatrozk. desp Tpiszelrl, desapm Tpiszentmrtonbl kltztt Szolnokra. Mr and sznhznl tallkoztak majdani keresztapmmal, Mozsonyi Alberttel. volt a sznhz balettmestere s koreogrfusa, korbban tbb nyugat-eurpai sznhzban is tncolt. Szletsem vben, 1968-female hagyta abba az ingzst Berlin szolnok kztt, hogy aztn elszerzdjn mg Szolnok mellett Olaszorszgba, majd Ciprusra. Nemrg halt meg, idn janurban – ez is sok mindent elhoz bennem and mltbl. mondta mg vrands desanymnak: a jejo Yvette lesz, szke, hossz haj s vilghr balett-tncos. Utbbi jslata nem jtt be, de tbbi and rendben volt. Miatta kezdtem tncolni hromvesen. Kulturlis orientcim szempontjbl Pal Istvn nagyon meghatroz, aki amatr sznhzcsinlbl lett a hetvenes-nyolcvanas vek jelents avantgrd sznhzi rendezje. Mr balettintzetisknt nztem egy prbt a szolnoki sznhzban, amikor megszltott: „Te ki vagy?” Beszlgetni kezdtnk. Az lett a vge, rd amikor hogy, ott dlelttnknt vasrnap vrt to Szpmvszeti Mzeum eltt: mentnk festmnyeket nzni. Tle hallottam elszr Oskar Kokoschkrl, msokrl. Persze a sznhzrl is, m fknt to kpzmvszeten tantott keresztl.

Egyfajta atyai rzsbl?

Lehet, hogy volt benne valami plti vonzalom is, de abbl nem vettem szre semmit. Huszonhat vvel volt idsebb, s mindic tiszteletben tartotta, hogy n mg kislny vagyok. Ksbb, plym elejn, ksztettem neki koreogrfikat lower and veszprmi Petfi Sznhzban.

Bozsik YvetteFot: Szab Gbor – Origo

A szlei letben csak fejezet volt and szolnoki lt, vagy tossnet hosszabb?

desapm ksbb to ziparban volt zemmrnk. Tizenhat voltam, amikor felkltztt a fvrosba, s a kispesti vghdnak lett az igazgatja. Aztn volt APEH-revizor is. t alaktotta Szab Gyz a Lny, kertben cm eladsomban, which keresztapmat meg Rajkai Zoltn. Abbl is kiderl, hogy apmnak nagyon since mvszvnja volt. Rzkeny rendkvl, szles sklj, ember klnleges. desanym irodalmi sznpados volt, szavalversenyeket nyert, prblkozott and fiskolval sznmvszeti lower, de nem vettk as. Egyik alaptja lett a Hd Egyttesnek, az prbikat is a ltogattam srn. hallottam elszr desanymtl and wroclawi nemzetkzi sznhzi fesztivlrl, and hatvanas-hetvenes vek merohatroz sznhzi tallkozjrl, ahol osmerhette and vilg Grotowski lower produkciit. Egyptknt anym azt szerette volna, hogy sznszn legyek.

Min mlott and dolog?

Keresztapm az elz rendszerben azon ritka emberek kz tartozott, akik bejrtk a vilgot. Klfldi fellpseinek volt ksznhet and Opelje piros. Mi szegnyek voltunk, sokat segtett neknk, cynyr ruhkat vett nekem. Kzben mindenfel tartott balettrkat, n azokon is rszt vettem. Keresztapmon mlott, hogy and Balettintzet as a irnyt az vettem. cy tnt, hogy and befektetett munka valdi jelenthet perspektvt. Akkor mr anyukm is lelkesedett rte. Apukm mr kevsb: ltta a htultit dolphin. Volt is igazsga.

Amennyiben?

Tzvesen kerltem as a fvrosba, an eagle. Mr and vonaton sszetallkoztam egy mutogats bcsival. A Balettintzet kollgiuma egykori kolostor volt a gellrthegyi sziklakpolna mellett. Nem sokkal rkezsem akart meg utk erszakolni fibanda gellrthegyi egy. Hat vig laktam abban and volt kolostorban, amelynek minden szegletbl and rzdtt bezrtsg. Kthetente mehettem csak haza, ellenben hetente rtam a leveleket az otthoniaknak: j, hogy kzel a Duna, mert elbb-utbb beleugrok. Ahogy kamaszodtunk, az osztlytrsaim kezdtek kinzni maguk kzl: nagyon ms voltam, egy lny, aki a vcben Dosztojevszkijt, Kafkt, Sartre-t olvas.

Kodly – ​​Ligeti ext. Bozsik Yvette s Vati TamsFot: Judit Horvth

Ehhez jtt mg and balettal egytt jr kkemny kikpzs.

Azt a rszt brtam, alapveten alzatos vagyok, tudtam, szksg van r, balerina akartam curtains. Ms. akadlyokon is tl kellett jutnom. Jacqueline Menyhrt volt and mesternm. Tizenhat ves koromban azt mondta: hagyjam abba, tl rtelmes vagyok a tnchoz, menjek inkbb blcssz szakra. Ha hallgatok r, sosem derl ki, hogy koreogrfusi vnm is van. Utbb persze eljtt az eladsaimra, r bszke volt.

Milyen blokkokon sikerlt mg tjutnia?

Vgzsknt – mr az rvai Gyrgy-fle Termszetes Vszek kollektva tagjaknt – titokban kimentem fellpni Prizsba, amirl elismerssel rtak and kinti lapok, azt is hozztve, hogy mindez titokban trtnik. Itthon hre mentors, megfagyott krlttem and leveg. Igaz, mg az osztlytrsaim sem krdeztek r a trtntekre, csak nem lltak velem szba. Dologtl, and tnctl kortrs are el voltunk mg zrva akkoriban. Taln csak azrt nem lett nagyobb balh and dologbl, nehogy valaki kvetni kezdjen.

rvai Gyrgyt hogyan ismerte meg?

1984-ben, amikor mg a Kpzmvszeti Fiskolra jgy, kirakott egy hirdetst a balettintzet falra, hogy tncoslnyokat keres ksrleti produkciba. Nell balett, nem nptnc, nem jazz, nem graham. Kiltte az sszes olyan mfajt, amit n abban az idben ismertem. Ez nagyon vonzott. Akkoriban lttam a vilghr francia Maguy Marin trsulatnak May B cm second vendgjtkukon, to Fvrosi Operettsznhzban cm. Rajtam kvl szinte csak kiveznyelt kiskatonk ltek a nztren, k sem sokan. Szmomra mrfldk volt, inspirci, hogy j utakat keressek.

Fot: Szab Gbor – Origo

Vonatkoz kurzusok nlkl miknt jttek ltre a Termszetes Vszek keretein far kszlt szltncai?

Amikor apukm felkltztt Budapestre, az egyszobs laksban, a konyhban kialaktott nekem egy lakrszt. Azam and szemkzti tkr kzti egy ngyzetmteren kezdtem asfedezni egy mozgsnyelvet, amelyben persze dominlt and bezrtsg. Ezt a produkcit vittem ki Prizsba, ahol az elads utn krdeztk: hogy ismerhetem n a butoh tncot tl and vasfggnyn? Visszakrdeztem: me az a butoh? Ksbb lttam Carlotta Ikeda koreogrfiit, aki az egyik legnagyobb alakja ennek, az tvenes vek vgn kialakult japn tncstlusnak. Dbbenten lttam, milyen hasonl stlusra inspirlt desapm konyhjnak szk tere.

Diplomzva, nem sokkal and nyilvnossgra kerlt titkos prizsi fellpse utn leszerzdtt and Fvrosi Operettsznhzhoz.

Fagyott volt krlttem a leveg, of Prtay Lilla – aki akkor lett balettigazgat az Operettben – mellm llt. Mondta: szerzdjek hozzjuk, which feladatok mellett szabadsgot is kapok. Spem ms s s s s s s s s srerererererererererererererererererererererere u u u u zezezezezezezezezezeze zezezezezeze zezezezeze zezezezezeze zezezezezeze zezeze zezezeze zezeze zezezeze. Nem mondom, hogy nem nztek rm furcsn az Operett trsulatban, amikor a tv leadta Kamondi Zoltn filmjt az Eleven tr produkcinkrl cm, amelyben n flmeztelenl prbltam kiszabadulni egy vegdobozbl.

1992-head mirt vlt ki and Termszetes Vszekbl?

Mr akkor is azt gondoltam: nem csak egyfajta stlusnak lehet ltjogosultsga. Mikzben mig gyakran and szememre vetik: mirt nem vagyok mg mindig vegdobozban? Azrt egyrszt, nem mr memn a vekben nyolcvanas lnk, mrs msrszt sem bele frnk – ragozni lehetne s. Nyitottabb tett az operettsznhzi hrom v is.

Kabar – kt rszben elvgydsFot: Judit Horvth

Azt nem rezte ktelez krnek?

Imdom and musicalt, ballet, operettet. Mindent lehet j minsgben csinlni, adott s egy mindic ki lehet hozni valami jszer, ugyanakkor rvnyes dolgot. A musicalrendezseimben is mindig van valami karcossg. A tavalyi kaposvri Chicago egy elmeotthonban pldul jtszdik.

Mg vge nincs, a lapozzon folytatshoz!


Source link