Index – Kultúr – King Skate: szabadság, szerelem, szocializmusBá hatvan évvel azután, hogy azl möllalla lla des des des des des des des desllallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallallalla. hullámlovagolhassanak, to gördeszkázás olimpiai sportág lett. Z,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,lelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelelezzzzzzzzzzzz, szabadabb felén.

A szocialista országban to gördeszkázás hőskora természetesen teljesen Mast jelentett, of vasfüggönynek ezen az oldalán to helyszíneket bátran ki lehet cserélni, ugyanúgy házilag kellett barkácsolnia gördeszkát annak, Aki Karlovy Vary egyik víztározójának betonját koptatta, Mint Aki Budapest tízemeleteseinek to tövében hozta to szívbajt to nyugdíjasokra j gy if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if if. Ebbe a világba enged betekintést a l'i skate cseh dokumentumfilm, aminek pénteken volt a magyarországi premierje a Budokunak, illetve a KineDok Magyarországnak köszönhetően.

Šimon Šafránek filmje nemcsak a gördeszkázásról szól, hanem arról, hogy milyen volt fiatalnak az 1970-es és 1980-as években, hogyan élhették ki a szabadság iránti vágyukat. Ndeő Sk Sk Skelt Skelt ateelt ateelt ateelt őelt őelt őelt őelt őelt eltelt eltelt eltelt eltelt eltelt Skelt Skelt Skelt Skelt Skelt őelt Skelt Skelt Skelt Skelt Skelt Skelt Skelt Skelt Skelt Skelt. Bármilyen picit komorabb témáról van szó, például, hogy milyen Volt to sorkatonai szolgálat, Hogyan vegzálták to rendőrök azokat, akik egy kicsit kilógtak to sorból, azelőtt En Gedi el, hogy a film elveszítené könnyed, szórakoztató mivoltát. Érthető persze, hiszen gördeszkázás and egyfajta menekülés Volt to szocializmus fojtogató légkörében, ES fiatalok többségét nem valami mély eszmeiség vezérelte, egyszerűen csak jól akarták érezni magukat.

Így kezdődött

Az 1970-es években alig szivárgott be valami Nyugotropl, ek "" "" apapap apap apap ital "ital" ital "ital" ital "" "z" ab "" "" "" "" "" "ab" "" "" "" "" "" "" "" "" "" "" "" "" "" Az ". Fel ke ke en en en en en en o o o o o o o o o o o š š š š š š š š š š š š š š š š š š š š š š š š š š š š š š š š š š š š š š š š š š. Többen levelekben kérték a nyugati cégeket, hogy küldjenek alkatrészeket, ha ig z án án án án án me me me me me me ek ek ek ek ek ek ek ek ek ek ek ek ek ek me ek me ek ek ek me. Ör k e ő ő ő ő a a a a a a a a a h a a a a a a a a a a a a a ha a a ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha. És nagyjából mozogtak, minced sheeltek volna.

A pótsport á sor sor sor sor sor soráá sor sorááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá. Az egyik leghíresebb felcső tetejére volt felfestve egy sávba, hogy King Skateö g g ö ö ö ö mag mag mag mag mag mag á á á á á á á á á á á á á á á á. Mivel Csehszlovákiában nem voltak minden ház kertjében medencék, is k lo Kar lo Kar lo lo lo lo lo lo lo lo lo lo lo lo lo lo lo egy víztározót foglaltak el, amateur betemettek. Egy idő ny ,ny,, ogy ogy ogy ogy ogy ogy ogy ogy ogy ogy ogy ogy ogy ogy ogy ogy ogy ogy rendezzenek, ES szervezők igyekezték ezt hivatalos mederbe terelni kihasználva, hogy az állam kiemelten támogatta to fiatalok sportolását. Az első versenyeken to nyugatiak számára tal szokatlan versenyszámok voltak, mint a szlalom, which isvol- ese magasugrás. Volt nagy csodálkozás, amikor an kldld a azzzzzztt m m m m m m m, mint Shane Rouse, vagy claus Grabke Mark Gonzales, akik bemutatták azokat a trükköket, ma amiket ma mindenki ismer. És akkor eljött 1986-os vancouver-i világbajnokság, ahol Luděk Váša díjat nyert. Á nemet mondott, ú m m z z z z z z z z z z z z z z z z z z z z z z z z z z. 1988-ban pedig ő lett a főszervezője az Euroskate nevű rendezvények, nem hivatalos Európa-bajnokságnak.

Itt kell megemlíteni azt and, hogy szabadság eventually rebuilt vagy Oda, azért to nemek aránya nem Volt túl Jo, vagyis to közönség soraiban bőven voltak lányok, of OK díszletként szolgáltak, akik előtt lehet parádézni, illetve akiket be lehetett fűzni egy kis bikinis versenyre and. Az egyik főszereplő bevallotta, án án án m m m z z z z k k k k k k ól ól ól ól ól ól ól ól ól ól ól ól ól ól ól. Renata Škrabalová volt az egyike szállni, igaz, mivel akkor még nem volt női kategória, akkal került egy csoportba. Viszont azért egy befogadó közösség volt, senkit nem érdekelt kizösség jött, ha deszkáztál, jo arc voltál, ennyi.

Valami meg, a kultúra deszkás, ahogyan a hiphop, joval több m egy sport eblo, illetve zenei műfaj, ez életstílus eny thenyleg. A filmben kevés szó esik a zenekarokról (bar a soundtrack csillagos ötös, de erről majd később), illetve a hozzákapcsolodó erős vizuális kultúrárol. Sodium utóbrenol csak annyit tudunk meg, hogy Csehszlovákia (vélhetően) első graphitise egy punk volt, Roman Bagin, akinek a tagje (13QFIN) szinte mindenhol ott virított. Sajnos ő 1986-women meghalt, ahogyan nem érhette meg akékékázás egyik legmeghatározóbb arca, Martin Kopecký sem. Nélküle nem lettek volna hivatalos, legális versenyek, rengeteget kampányolt and sportágért.

És me történt a bársonyos forradalom után, amikor a szabadság kicsit kézzelfoghatóbb volt? Sokan ekkor hagytak as a gördeszkázással, hiszen megjelent a pénz, az pedig megrontója mindennek, amit szórakozásbol csinál az ember. Daz meg sem lepődünk azon, amk csak annyit mondanak, inkább focisták szeretnének lenni, ak aky c le le le le le le le le le le le le le le le le le le le le ól het ól ól ól ól ól ól ól ól ól ól ól ól ól ól ól ól ól ól ól ól ól ól Oltagy,,, olta olta olta olta olta olta olta olta olta olta olta olta olta olta olta olta olta olta ke k k ke k kk ke ke gy ke gy ke gy ke gy ke szabadsággal "nem tudott mit kezdeni.

Az életre kelt könyv

Nyilvánvalóan az lenne stílszerű, ha a film ötlete egy félcső einnyékában született volna meg, de ez elég távol áll a valóságtol. Minden egy könyvtárban kezdődött. Simon Šafránek megszállottja Volt to csehszlovák deszkázás kezdeti időszakát bemutató Prkýnka the Masó jsme uřízli című könyvnek, ES Alex várta, hogy újra ES újra kikölcsönözhesse, teljesen magával ragadták to régi történetek ES fotók, amik szerinte annyira filmre kívánkoztak. Többször is a szerzőknek, Martina Overstreetnek és Michal Nanorunak, akik chil elfoglaltak voltak, de végül persze minden a helyére került. Ehhez persze szükség volt a Negativ Productions munkatársára, Kateřina Černára, aki együtt nőtt as történet főszereplőivel, ő ta at ta ta j j j ta ta ta ta ta ta ta ta b b é é é g g g g ig ig ig ig ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ab ig ig ig ig ig ig ig ig ig ab ig ig ab ig ig ig ig ig ig ig ig ig ignde.

A filmhez végül 30 oranyi saját noagot forgattak, 5 leranéi de lavétevýk az 25 aranyi magánfelvétel volt, amit korábban nem láthatott nagyközönség. ,Ólólólólólólólőólőőólőőenőőőőőőőltenltenltenltenltenenenenenenenenenenenenenenenusenenusususususususususususususususususususususususususususususus.

Ami pedig a nyolc főszereplőt illeti, egyiküket sem volt nehéz meggyőzni, ugyanis mindannyian szívesen emlékeztek vissza fiatalságukra. Afránez len,,,,, ,ott ,ottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottott ott ,ottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottottott ottottottottottottott ottráottottottottottottottottottott.

Zene nélkül …

Nem az volt ajélet ertelmét, ez ajért jött létre, hogy szórakoztassunk

– nyilatkozta a rendező, aki hozzátette, szeretett volna olyan audiovizuális élményt nyújtani a nézők számára, mintha egy szuperhősös filmre ültek volna be. A zene pedig azért kapott kitüntetett figyelmet, mert különösen alkalmas show, hogy érzelmeket közvetítsen, megteremtse hangulatot.

Szánják, lett hi lett lett lett lett lett lett lett lett "" "" "" "" "" "" "" "" "" "" "" "" "" "" "" "" "" "" "" "" "" "" "" "" "" "" "" "" "" "" " Eneá s s s ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar ar egyaránt megtalálhatóak. Szerepel to hangmás moderné m m en ze re re re re re m m m m m m m m m m m m m m m m m m m m. A persán hosszú listine olyan régi nagy nevek is a maptak helyet mint which vagy Sex Pistols a clash, of persze nemcsak egy műfaj képviselteti magát.

Akkoriban nagy szerencse volt, ha sikerült an kett ett ettett. Nem számított, hogy az A-oldalon Clash van, a B-oldalon pedigree Elton John. Mindent meghallgattunk, hiszen ezek a felvételek igazi kincsnek számítottak

– nyilatkozta Martin Přikryl, aki sokat segített a rendezőnek összegyűjteni a megfelelő zenéket.

A mindic zene is nagyon fontos szerepet játszott to deszkás kultúrában. Ott volt to Devo, a Clash, a Madness, a B-52's persze ese to Pistols ” t

– olvasható Nanorék könyvében Honza Peterka felsorolhas argon, miket is akkoriban hallgattak.

Aszfaltszörfösök and Szovjetunióban

Az 1970-es évek végén aklekės közöltek útmutatókat arról, hogyan lehet saját kezűleg gördeszkát készíteni. Sőt, egy idő után hivatalosan is forgalmazták ezeket. Egy csavar volt a dologban: lehet; Ráadásul elég drášký szovjet gyártmányok, szerencsésebbek külföldről kaptak deszkát ajándékba.

Akárcsak nálunk, vagy a cseheknél, acetalok eleinte itt sem ismerték a klasszikus trükköket, ahogyan azt sem, hogy me mindenre jo egy padka vagy korlát. Deszkás parkok sem voltak, a fiatalok köztereken gyűltek össze, pasta stadionokba szöktek be, hogy and zord időben is gyakorolni tudjanak. A peresztrojka 1985-ös meghirdetését követően meg népszerűbb lett az időtöltés, egyre többet szerepelt az újságokban a televíziókban, sőt még a cirkuszban is lehetett találkozni vele. 1991-ben, a Szovjetunió végnapjaiban pedig rendeztek egy saját bajnokságot is 130 résztvevővel. Azote sok minden változott, és egyesek szerint i szovjet utódállamok nem sok köze van a hőskorhoz akadnak tisztelői, lásd az alábbi klipet:

A filmet itt lehet elérni: a streamimg 60 cseh korona, azaz körülbelül 700 forint, az körülbelül 1100 forint.

(Boriteókép: King Skate / Negativ Film Productions)

Köszönjük, minket olvasol hogy!

Ha fontos számodra a független fennmaradase sajtó, azagas az Indexet!


Source link