Index – Belföld – Dúró Dóra útjára indított egy burkaviselést tiltó törvénymódosítást[ad_1]

Dora, Jobbik egykori, and Mi Hazánk jelenlegi képviselője Facebook számolt be arról, hogy elindított egy törvénymódosítási folyamatot, aminek az a célja, hogy betiltsa Magyarországon a burkaviselést.

Egyelőre messze van még a dolog attól, hogy törvény legyen belőle, annyiról van szó, hogy az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának ülésén Dún javasolta, hogy szavazzanak "a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési
nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény "módosításának törvénytárgysorozatba-vételéről.

A képviselő azt írja Facebookon, hogy az ülés kérdéses szakaszában nem voltak jelen az ellenzéki pártok képviselői, a Fidesz-KDNP küldöttei viszont megszavazták a javaslat tárgysorozatba-vételét.

There were indoklása szerint at teljes testet fedő burka alkalmas arra, hogy terrorcselekmények elkövetésekor álcának használják, ezért a viselése túl nagy kockázatokat rejt magában.

A tervezett törvénymódosítás (PDF) lényege, hogy a szabálysértési törvény kiegészülne egy új paragrafussal, ami tiltja azt, hogy valaki olyan viseletet hordjon, ami felismerhetetlenné teszi. "Aki az arcvonásait közterületen vagy nyilvános helyen ruházatával vagy egyéb tárggyal olyan módon rejti, vagy takarja el, hogy ezáltal mások számára felismerhetetlenné válik, szabálysértést követ el" – iír a módosítójavaslat.

A hasonló osztrák törvény blamáját elkerülendő, amikor például jelmezbe öltözött embereket kértek számon a rendőrök a törvényre hivatkozva úgy védi ki Dúró javaslata, hogy egy későbbi pontban részletezi, hogy mely feltételek megléte esetén lehet engedélyezni az arc takarását. Ide tartoznának a nyilvános helyen tartott kulturális, vallási és sportesemények, valamint egészségügyi és szakmai okokból is engedélyezhető lenne az arc eltakarása.

A törvényalkotási folyamatban to törvénytárgysorozatba-vétel gyakorlatilag to legelső lépcsőfok, most annyit szavaztak Meg, hogy a módosítót to későbbiekben tárgyalni fogja az Országgyűlés Honvédelmi ES Rendészeti Bizottsága, ha itt átmegy, akkor általános vitára bocsátják az Országgyűlésben, ezután Jon was részletes vita, majd pedig a szavazás a törvénymódosításról. A törvényalkotás teljes folyamatáról erre talál több információt (PDF).

A burka at muzulmán nők arcát leginkább takaró hagyományos viselet, amit hordva még a szemek sem látszanak, hanem vékony, hálószerű anyag borítja a szem környékét. A bővebben kíváncsi arra, hogy a különféle, hagyományos muzulmán viseletek miben térnek el egymástól, akkor ide kattintson!

(Borítókép: Kovács Attila / MTI)

[ad_2]
Source link