»Kombinacija poguma in resnice je rešilna«[ad_1]


Obisk kanadskega profesorja psihologije in avtorja knjige 12 pravil za življenje Jordana B. Petersona at v Sloveniji pritegnil več kot dva tisoč ljudi, večinoma mladih. Predavanje se je še zlasti v vprašanjih iz občinstva ob koncu izteklo kot spodbuda vsem poslušalcem, naj svoje življenje zastavijo za tisto, v kar verjamejo.

»Nihče ne more zanikati svoje bolečine«

Svoje predavanje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je Peterson pričel z mislijo, da je prvič v postkomunistični državi. Ker je v can be accessed by a large number of drivers, and you can find out more information on this site, and if you want to know what you want to do, we'll help you find the latest information on our website.

Spraševal is in jeans, and in a tissue, česar ne moremo zanikati, and at resnično. Za razliko od Descartesa, ki je svoj odgovor našel v besedah ​​»Mislim, torej sem«, at Peterson ugotovil, da nihče ne more zanikati svoje bolečine. »Absolutely, absolutno zlo, potem mora obstajati tudi absolutno dobro. V akademskih krogih prevladuje cinizem glede vprašanja o dobrem in zlu, «je dejal. Ugotavlja, da lahko dobro definiramo kot tisto, ki te odpelje stran od zla, od slabega.

Globlje kot je raziskoval pomen trpljenja, bolj se je srečeval z razlagami pomena trpljenja v različnih verskih tradicijah. Tudi v krščanstvu je trpljenje v središču pomena. »Sreča in zadovoljstvo ne moreta biti osrednji vrednoti, ki človeka ženeta. Ker trpljenje pride, prav gotovo. Na čem boš takrat utemeljil svoje življenje? «

»Posameznik je moralni akter«, trdi Peterson. »Ko se zjutraj zbudimo, a more preferable missile, and vse se lahko danes zgodi.« Zbrane je nagovoril, naj se zavedajo, da od odijihovih odločitev za dobro ali slabo, odvisno veliko več kot si mislimo. Dejal je, da imamo sveto odgovornost, da si prizadevamo za izboljšanje razmer okrog nas.

»Kombinacija poguma in resnice je rešilna«

Udeleženci so imeli možnost zastavljati vprašanja prek aplikacije na telefonih in glasovati zanje. Neither keyboards in Petersonu zastavil direktor založbe Družina Tone Rode. Na vprašanje, kako se o pomembnih stvareh pogovarjati s tistimi, ki jim ni mar za resnico, je odgovoril, da je najpomembneje govoriti z zgledom, saj takrat, ko imamo opraviti z nepripravljenostjo na spreminjanje stališč, pogovor lahko vodi samo še v večjo negibnost sogovornika .

Peterson at poudaril pomen odločitev: nekatere peljejo navzgor in druge navzdol. »Če se nas veliko odloči, da gremo navzdol, bomo pristali v situacijah, ki so blizu pekla,« je dejal in spomnil, da smo bili temu priče v 20. stoletju. Posamezniki so namreč opustili svojo moralno odgovornost. Nostalgijo za komunizmom je ocenil kot je nostalgija za nevednostjo, za tem, da ni treba prevzemati odgovornosti, je dejal. Spomnil je na Junga, ki je dejal, da psihoterapijo lahko nadomesti zadostno moralno prizadevanje. »Kombinacija poguma in resnice je rešilna,« en dejal. Spoprijem s tem, kar se nam je v preteklosti zdelo neznosno, je zdravilno.

Jordan je predlagal, da si naredimo načrt, y v življenju lahko spremenimo: v odnosih z bližnjimi, v paru, v službi. »Napišite, kakšno bi vaše življenje lahko bilo, če ga obrnete na bolje, in kakšno, če bi se zapustili.« Iz tega lahko nastane strateški načrt za življenje, pravi Peterson. »Zastavite svoje življenje za nekaj, kar je tega vredno.«

»Na odprto morje, gospodje«

Enega od navzočih je zanimalo, ali bi se bil pripravljen razpravljati z Žižkom. Odgovoril on print. »Zelo zanimivo bi bilo imeti razpravo z njim. Če je to mogoče urediti, se to lahko zgodi, «je odgovoril. Navzoči so I did not worry about the posture of z aplavzom.

Nekdo zastavil vprašanje o vlogi moških v 21. stoletju. Jordan at odgovoril, da moški potrebujejo pustolovščino – kolikor večja je, toliko bolje. »Nazaj na odprto morje, gospodje,« en dejal. »Nove celine so, ki jih je treba osvojiti. Preseči je treba nove stvari. Če mislite, da so vse meje premagane, ne gledate okoli sebe. «

»Ko se zjutraj prebudite in je težko jutro, stvari okoli vas so se zrušile, potrebujete smisel, da greste naprej, in ta smisel mora biti takšen, da upravičuje trpljenje,« je dejal. Kot primer sadov pustolovskega duha je omenil izjemne lepote, ki so jih v Evropi ustvarili naši predniki.

Odziv poslušalcev

In kako so Petersonove besede sprejeli poslušalci? Alenka Murovec At kot pozitivno ocenila, da Jordan kot predvatelj v javni razpravi omenja Sveto pismo in v njej najde globino, ki je marsikdo ni zmožen videti. Drugo sporočilo, ki jo at nagovorilo, pa je: »Ni kaj čakati, akcija!« Študenta Gregor Potrebuješ je v predavanju zase našel sporočilo: »Prevzeti moraš odgovornost, nehati kriviti druge, se spustiti v pustolovščino. Življenje ni samo sreča, ampak tudi trpljenje, in s tem se je treba soočiti. «Študent Kristjan Jean Gruden je z Gospodarskega razstavišča odhajal z milijo, naj zbere pogum pri stvareh, za katere ve, da jih mora narediti, in se o njih ne sprašuje več, saj že ve, and je zanj najvišje dobro.

[ad_2]
Source link