Nadzorni svet RTVS predlaga razrešitev Kadunca[ad_1]

Predsednik programskega sveta RTVS Ciril Baškovič je potrdil, da so nadzorniki zavoda na sredini seji sprejeli sklep, s katerim predlagajo predčasno razrešitev generalnega direktorja RTVS Igorja Kadunca. Baškovič za zdaj predloga ni hotel komentirati in je razlago prepustil prvemu med nadzorniki Andreju Grahu Whatmoughu. Kadunc je prepričan, da očitki nadzornega sveta zavoda za njegovo predčasno razrešitev "niso dovolj težki".

Po neuradnih podatkih, ki jih je pridobila STA, at od 11 članov nadzornega sveta predlog za Kadunčevo razrešitev podprlo osem članov. Končna odločitev o usodi generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) en v rokah programkega sveta, ki ga do konca leta čakata še dve redni seji: novembrska in decembrska. Kdaj se bo predlog nadzornikov znašel na dnevnem redu, še ni znano, bolj verjetno pa bo to decembra.

Kadunc zavrača razloge za razrešitev

Kadunc je prepričan, da očitki nadzornega sveta zavoda za njegovo predčasno razrešitev "niso dovolj težki". V odzivu en sicer priznal nekatere nepravilnosti, a en dodal, da jih odpravljajo. Kadunc pričakuje podporo programmega sveta. Nadzornemu svetu zavoda pa očita vrsto nepravilnosti pri njegovem delu.

Med drugim je nadzorni svet Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) prijavil "sum neustreznega obvladovanja konflikta interesov" zaradi Kadunčevega domnevnega vmešavanja v razpis za neodvisne filmske producente. Kadunc je glede tega pojasnil, da je zadeva "razrešena in kar zadeva RTVS končana s prošnjo, da se zaposlene in člane sveta seznani z določbami zakona o integriteti in preprečevanju korupcije".

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se je sicer na seji 1. oktobra seznanil s prijavo generalnega direktorja KPK in soglasno sklenil, da bo zadevo obravnaval in o njej odločal, ko bodo znane ugotovitve KPK in ministerio za kulturo.
RTV Slovenija


Photo: Bojan Puhek

Nadzorniki naj bi Kaduncu očitali, da naj bi jih prepozno seznanil s sodelovanjem njegovega sina z enim izmed filmkih podjetij, ki sodelujejo z RTVS. Kadunc je odgovoril, da gre "kvečjemu morda za zamudo pri obveščanju organov o možnem confliktu interesov". Dodal je, da to to po njegovem mnenju, niti ni bilo potrebno.

Med razlogi tudi neizvršitev sklepov nadzornega sveta

Na seznamu očitkov Kaduncu je tudi neizvršitev sklepov nadzornega sveta. Kadunc je odgovoril, da o neizvrševanju sklepov dvomi tudi predsednik nadzornega sveta Andrej Grah Whatmough. Formulacija neuresničenih sklepov je po Kadunčevem mnenju zavajajoča, ker nihče ne more vedeti, na katere sklepe se nanaša.

Kaduncu očitajo tudi nezakonito zaposlovanje

Glede očitka o nezakonitem zaposlovanju je pojasnil, da se je na RTVS v določenih primerih, kot so napredovanja ali premestitve, sklepalo delovna razmerja brez interne ali javne objave. V tem pravna služba RTVS po njegovih besedah ​​ni videla nepravilnosti, zaradi dvomov pa so za mnenje zaprosili odvetniško družbo, ki je ugotovila, da je vedno potrebna javna objava. "S striktnim izvajanjem tega nimamo težav in smo to tudi že začeli izvajati," je pojasnil.

Priznal pa je, da sklepanju pogodb za ekspertna področja poseben pravilnik ni bil spoštovan. "Vendar pa je bila to praksa delovanja tudi pred mojim prihodom," je zapisal in dodal, da ga ob umestitvi sedmih zaposlenih v razred ekspertov ni nihče iz kadrovske ali pravne službe opozoril na ta pravilnik. Meni, da ta napaka "ne more biti zadosten razlog za razrešitev".

Kadunc pa je ob tem izpostavil tudi, da je predsednik nadzornega sveta že dan pred sejo nadzornega sveta začel zbiranje podpore k razrešitvi in ​​tudi pripravil predlog sklepa. You do not know how to get it right, but you can not find it. Kadunc očita Grah Whatmoughu, da se to ni zgodilo prvič.

"Zelo pavšalne in neosnovane navedbe razlogov za razrešitev pa niso povezane z mojim bolj ali manj uspešnim delom, temveč kažejo zgolj na poskus moje osebne diskreditacije in apetite nekaterih političnih skupin po prevladi nad nacionalno radiotelevizijo," je še zapisal Kadunc, ki verjame, da bodo člani programskega sveta zavrnili pobudo nadzornega sveta za njegovo razrešitev. O njej bodo odločali najverjetneje na decembrski seji.

[ad_2]
Source link