Naš strokovnjak imunolog: "Teh virusov ne bomo izčrpali do konca življenja"[ad_1]

Mnenje, gives birth to the naval keyboards, but it does not matter if you do not want to use it, do not go to it, do not forget it.

Zaradi unnamed patch temperature for Slovenskem zdravniškem društvu prebivalce opozarjajo na povečanje respiratornih obolenj. Glede na podatke zadnjih sezon in glede na nenadno ohladitev lahko porast virusov pričakujemo že v tem tednu.

Zdravniki še posebej opozarjajo na respiratorni sincicijski virus (RSV), ki je nasploh zelo pogost, saj se njim v prvem letu življenja okužita kar dve tretjini dojenčkov, do dopolnjenega drugega leta pa se z njim okuži skoraj vsak otrok.

"About majhnih other than a RSV najpogostejši virusni povzročitelj bronhiolitisa ali vnetje malih dihalnih poti in pljučnice – vnetje drobnih pljučnih mešičkov,"

dodajajo naši zdravniki.

Težek could boil about a joke

Z virusom RSV se v prvem letu življenja okužita približno dve tretjini dojenčkov | Avtor: Žurnal24 main

Žurnal24 main

Dejavniki tveganja za težak potek okužbe pri otrocih, mlajših kot pet let so nizka porodna teža in nedonošenost, onesnaženost zraka in (pasivno) kajenje en prenatrpanost prostorov. Dejavniki tveganja so tudi socialni; nizka izobrazba matere in slabe socialne razmere.

"Pomembno težji potek imajo okužbe dihal tudi pri aliacih s kroničnimi boleznimi, zlasti to velja za prirojene bolezni srca, živčno- mišične bolezni, prirojene ter pridobljene imunske motnje in kromosomopatije, kot je trisomija 21 (Downov sindrom),"

opozarja

Lilijana Kornhauser Cerar

z Ginekološke clinically clinically UKC Ljubljana.

Med zaščitnimi dejavniki je po mnenju ginekologinje zelo pomembno dojenje in cepljenja, tako otrok kot nosečnic.

"Za najbolj ogrožene skupine otrok na primer nedonošenčke je v Sloveniji proti RSV na voljo tudi zaščita z zdravilom,"

dodaja vodja enote za intenzivno therapi na chinekološki kliniki.

Najpogostejše zmote or RSV

Zmotno je mnenje, da če prebolimo prehlad, imamo zagotovljeno imunost z istim virusom do konca sezone.

"Možno je, da lahko v eni sezoni večkrat zbolimo celo zaradi istega virusa, denimo RSV, saj se v telesu ne vzpostavi dovolj visoka imunost. Hkrati pa je virusov, ki povzročajo zelo podobna prehladna obolenja, zelo veliko,"

pojasnjuje

Miroslav Petrovec

z ljubljanske medicinske facultete.

"Tudi če bi se z različnimi respiratornimi virusi okužili več kot petkrat letno, jih do konca življenja ne bi izčrpali,"

dodaja predstojnik inštituta za microbiology in immunology.

"Veliko lahko naredimo s splošnimi preventivnimi ukrepi, kot so redno umivanje rok s toplo vodo in

milom, pravilna higiena kašlja, izogibanje stikov med obolelimi in zdravimi, redno zračenje prostorov,

gibanje na svežem zraku, zdrava in uravnotežena prehrana, "

About ponovnih okužbah prebolevanje lažje?

Mnenje, da okužba z RSV zagotavlja trajnejšo imunost, kar bi poomen, da v starejšem obdobju ne bomo zboleli, je torej prav tako zmotno.

"Prebolela okužba z RSV no zagotavlja trajnejše imunosti, zato so okužbe s tem virusom pogoste tudi v poznejšem starostnem obdobju. Takrat bolezen traja v povprečju devet dni. Pri ponovnih okužbah je prebolevanje lažje in kažejo se znaki okužbe gornjih dihal,"

downstairs strokovnjaki.

Please click here to sell, sell …

Opazili so, so it's another way of prvem stiku z RSV zboleli v 80 odstotkih, about ponovnem stiku if at 74 in tretjem stiku pri 65 odstotki h otrok razvila bolezen zaradi ponovne okužbe.

There is a problem, of najpogosteje zbolijo dojenčki in majhni otroci, se v času epidemije pojavijo klinični znaki okužbe dihal tudi pri 40 do 50 odstotkih starejših otrok in odraslih v družinah, kjer imajo bolne aliake. About starejših ljudeh okužba ponovno poteka hudo, povzroča pljučnico, ki je lahko tudi smrtna.

Nujno na bolniško

Če se okužim z RSV, gre za navaden prehlad in ga lahko prebolim 'na nogah', brez bolniške odsotnosti, otroci pa lahko normalno hodijo v šolo je mnenje, ki je prav tako zelo zmotno.

Prebolevanja okužbe z respiratornimi virusi v službi ali v šoli predstavlja večje tveganje za zaplete in druge bolezni pri obolelem, hkrati pa virus širimo po prostorih in povečujemo verjetnost, da zboli še kdo drug. "

RSV namreč lahko preživi več kot pol ure na rokah ter več ur na površinah v okolju, na primer na pisalni mizi, na nakupovalnem vozičku ali na uporabljenem robčku, "

vedno znova opozarjajo pri Sekciji za preventivno medicino.

"Že pri novoresenčkih lahko družina prepreči marsikatero okužbo z omejevanjem obiskov (v zimskem času), če so denimo starejši sorojenci v prvem letu v domačem varstvu. Manjša verjetnost okužb je tudi, če otrok začne kasneje hoditi v vrtec ali pa je v varstvu v manjši skupini, "

dodaja specialistka pediatrije Helena Mole.

Zdravniki dodajajo, da z gibanjem na svežem zraku krepimo imunski sistem, Svetujejo vam manj zahajanja v nakupovalne center in na množične prireditve

"Saj at RSV izredno lahko prenosljiv in zelo odporen."

[ad_2]
Source link