PHOTO: Gault & Millau je odločil: Top slovenske gostilne so …[ad_1]

To go to the granny: Gostilna About Lojzetu in Hiša Franko sta dobila popolnoma kako, med vsemi najvišje število točk (17,5) v razvrstitvi slovenskega vodnika Gault & Millau – včeraj zvečer so predstavili prvo izdajo.

Štiri kuharske kape, kot v tem mednarodnem vodniku označujejo kakovost gostiln, pa so dobile še Hiša Denk (Kungota), Ošterija Debeluh (Brežice), Restavracija Mak (Maribor) in Strelec (Ljubljana). Tudi te z enakim številom točk (17).


Največji spectacle at uspelo uprizoriti francoskemu costu Ippeiu Uemuri, ki je razkosal in ponudil ogromno tuno. Večina gledalcev se je spraševala: koliko stane take riba.
Foto Voranc Vogel

Največji aplavz na včerajšnji podelitvi, ki je bila v veliki dvorani hotel Union v Ljubljani: za Tomaža Kavčiča z Zemona in Igorja Jagodica. Ta skromni, prijazni, delovni šef kuhinje v restavraciji Strelec na ljubljanskem gradu je bil namreč razglašen za chefa leta.

Vodnik Gault & Millau predstavlja 130 gostiln in restavracij z vse Slovenije, ob tem pa ima še zajetni del s predstavitvami vinskih kleti in celo malih pivovarjev. Ta rumeni vodnik je bolj »ljudski« kot njegov rdeči, Michelinov konkurent in tako na koncu najdemo tudi vodnik po dobrih vinskih kleteh, malih pivovarnah ter razvrstitev 50 popularnih »zbirališč«.


Večer sta obiskala tudi zanimiva gosta iz Francije, mladi talent Ippei Uemura in Christian Le Squer, lastnik restavracije s tremi Michelinovimi zvezdicami Le Cinq v pariškem hotelu Four Seasons George.
Foto Voranc Vogel

In zato: razglasili so tudi natakarja leta (Matic Šubic, Maxim), in izpostavili in nagradili zanimiva imena z raznih področij, ki sestavljajo celovito zgodbo slovenske kulinarike: za prispevek k razvoju sodobne slovenske kulinarike Janeza Bratovža (JB), za chefa prihodnosti so razglasili Davida Vračka (Mak), middi talent at Mojmir Marko Šiftar (Evergreen), chefinja, ki zastopa tradicijo pa je Meta Repovž (Gostilna Repovž).

Več jutri v Delu in v soboto v Nedelu.

[ad_2]
Source link