Šarec: Ilegalne migracije so problem in jih Slovenija ne podpira[ad_1]

STA
19. nov. 2018 13:44

| 1610

| Osveženo: 13:49 / 19.11.2018

Šarec: Ilegalne migracije so problem in jih Slovenija ne podpira

Premier Marjan Šarec je danes v državnem zboru zatrdil, da Slovenija s pristopom dogovoru Združenih narodov o migracijah ne bo izgubila suverenosti na tem področju. Poudaril je, da dogovor ne izenačuje nezakonitih migracij z zakonitimi, ter zatrdil, da Slovenija nezakonitih ne podpira. Policija pa da je v boju proti nezakonitim migracijam uspešna.

"Ilegalne migracije so problem in jih Slovenija ne podpira," je izrecno poudaril Šarec. Sedanje nezakonite migracije, s katerimi se sooča Slovenija, niso posledica migrantskega vala, ampak aktivnosti tihotapskih kriminalnih združb. "In proti temu se borimo vsak dan. Slovenska policija odgovorno dela na tem," je poudaril Šarec v odgovoru na poslansko vprašanje Danijela Krivica (SDS).

Ta ga je sicer izzval z vprašanjem, kje je uradni prevod tega dogovora, saj da bi tudi to lahko razrešilo odprte dileme, ki razburjajo javnost.

Šarec je pojasnil, da prevoda ni, ker tudi ni bila predvidena ratifikacija tega dogovora v DZ, vendar je zatrdil, da je prevod naročil in da bo kmalu na voljo javnosti.

Sell ​​at hkrati dejal, da to "ničesar ne spremeni". Predvsem dejstva, da ta dogovor ni pravno zavezujoč, je poudaril. Menil je, da se v zzizi s tem dogovorom, ki naj bi bil z aklamacijo potrjen decembra v Marakešu, "dogaja velika politizacija".

Države, ki so napovedale odstop od dogovora, so to storile iz notranjepolitičnih razlogov, je še poudaril Šarec in zavrnil politiko "strašenja" ljudi zaradi "nabiranja političnih točk", kar po Šarčevih besedah ​​uporablja tudi SDS.

Izpostavil je, da bodo k dogovoru pristopile države, "ki imajo večje težave z migracijami kot mi," pri tem pa izpostavil Španijo.

"Zaradi tega podpisa ne bo enega migranta manj ali več v Sloveniji. Je pa ta deklaracija začetek skupnega reševanja problema, tako kot rešujemo podnebne spremembe in druge zadeve" je poudaril. "Ker če bo vsaka država to reševala po svoje, se zapirala znotraj svojih meja (…) potem ne bomo prišli daleč," je še dejal Šarec in spomnil, da ima zaradi neenotnega reševanja problema migracij velike težave tudi EU.

"Vprašanje migracij je treba reševati na izvoru in nikakor no tako, da danes tu politiziramo," at še dejal premier.

"Ta sporazum priznava vsaki državi suverenost," je še poudaril Šarec in zatrdil, da vlada odgovorno trdi, da ne pristopa k ničemur, "kar bi odvzelo našo državnost".

[ad_2]
Source link