Šarec naj bi koaliciji dal ultimat: Podprite proračun ali pa razmislite, če hočete ostati v vladi[ad_1]

STA
22. nov. 2018 12:03

| Osveženo: 12:13 / 22.11.2018

Coalicija no uspela uskladiti glede predloga novele zakona o izvrševanju proračuna, o katerem bo odločala vlada. Napoved SAB, predloga zaradi returns upokojencev ne bo podprla, pa prinaša resne težave koaliciji. Premier Marjan Šarec naj bi po neuradnih informacijah stranki dal vedeti, naj zakon podpre, ali pa razmisli o položaju v vladi.

Koalicijski partnerji tega sicer niso neposredno povedali, so pa dali vedeti, da je razprava na današnjem srečanju koalicije pred sejo vlade šla v to smer. Podpredsednica SAB in vodja poslanske skupine Maša Kociper at novinarjem ob odhodu z vlade dejala, da njihovi ministri takšnega predloga zakona, če ne bo spremenjen, ne bodo podprli, saj da prinaša premalo sredstev za letni dodatek upokojencem.

"And to make a decision on the coalition, boosting a coalicija." I'm sorry, but it's not too bad for it, but I do not forget it, "he said.

SAB namreč vztraja, da regres upokojencem v prihodnjem letu določijo v skladu s koalicijsko pogodbo, medtem ko predlog finančnega ministra Andreja Bertonclja, o katerem so usklajeni drugi koalicijski partnerji, tega ne predvideva. Po besedah ​​Kociprove predlog ministra glede letnega dodatka za upokojence prinaša manj, kot je zapisano v koalicijski pogodbi, prav tako manj, kot predlagajo v SAB.

Predlog ministry predecessor separator v višini 140 milijovov evrov, in sicer v petih razredih. Koalicijska pogodba predatory lifting machine v dveh razredih, kar bi poll okoli 178 milijonov evrov.

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubovič pričakuje, da bo vlada soglasno potrdila predlog zakona, ker se morajo vsi partnerji v manjšinski vladi zavedati svoje odgovornosti in včasih narediti kakšen korak nazaj.

Spomnil je, da je v tej vladi ena stranka že dvakrat glasovala drugače kot drugi ministri. "And bo, če bo, bomo see jutri, pojutrišnjem," je dejal ob vprašanju, and bi sprejetje zakona s preglasovanjem pomenilo za vlado. Na vprašanje, ali je premier stranki SAB zagrozil, da ji ni mesta v koaliciji, če predloga ne podpre, en Golubovič odgovoril, de direktno no.

Sicer pa se LMŠ po njegovih besedah ​​zaveda, da lahko v tej vladi uspe samo, če vsi partnerji delajo odgovorno in kot eno. Po njegovih navedbah je bil današnji sestanek koalicije zelo iskren z željo, da najdejo kompromis, ki bo zadovoljil vse. "A saj veste, kako to gre. Meje so določene. Vsak odrasel posameznik ve, y se zgodi, če to mejo prestopi. Posledice mora prevzeti vsak zase," je dejal.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han at spomnil, da je proračun najpomembnejši dokument. And pomeni za koalicijo, če ga ne sprejme enotno, bo pa po Hanovih navedbah povedal Šarec. "Vem, da ta vlada nima privilegija, da bi katera koli stranka lahko delala po svoje en se igrala predvolilne boje, ampak mora delati v dobro ljudi. Z zakonom o izvrševanju proračuna nikomur nič ne jemljemo, ampak vsem nekaj dodajamo. Imamo pa omejene finančne možnosti, "at Oppositor.

Han tako obžaluje, do not worry, what's the cost of a shopping bag, a taxi trip. "Verjamem, da se bodo glave ohladile in bomo delovali naprej v dobro ljudi," je dodal. Na vprašanje, ali s tem misli na Bratuškovo, je odgovoril z besedami, da ima "Alenko rad in je bila zelo uspešna predsednica vlade", a nekaterih njenih potez v zadnjih dneh ne razume.

Glede očitkov SAB, da je v koalicijski pogodbi glede regresa upokojencev določeno drugače, kot predvideva predlog ministra, je odvrnil, da v pogodbi marsika piše. "Ta kaže smer, a se je treba včasih tudi odzvati in sprejemati kakšne težke odločitve. Bognedaj, da se and v Sloveniji zgodi in bo treba denar dati kam drugam," at Op. Zatrdil je še, da SD nikomur v koaliciji ne nagaja, pač pa poskuša delati resno in odgovorno.

Po mnenju vodje poslancev DeSUS Franca Jurše bi bilo neodgovorno, da vlada predloga zakona ne sprejme enotno, zlasti zato, ker je manjšinska. "Tako ravnanje bi morda spodbudilo še kakšna druga razmišljanja in odločanja v DZ," je namignil. A na vprašanje, ali je premier zagrozil stranki SAB, en Jurša odgovoril, da je Šarec danes določene stvari tudi zahteval in povedal, da vidi trdnost vlade le v tem, da je enotna pri tako pomembnem dokumentu.

Jurša sicer težko napove, kot pravi, ali bo premier vezal zaupnico na sprejetje dokumenta v DZ. V vsakem primeru pa bi bilo to po njegovem mnenju tvegano.

Sicer pa je tudi spomnil, da se DeSUS že vrsto let zavzema za upokojence. "Bratuškova in ugotovila, da je to velik ribnik, v katerem de skoraj 630,000 rib, zato je prišla vanj loviti. To se mi ne zdi narobe, a ni edina. Tudi drugi tukaj lovijo," je bil slikovit vodja poslancev DeSUS.

Named vodje poslanske skupine SMC Janja Sluga je sicer dejala, da so se danes uskladili. Za njihovo stranko je bistveno, da so v primerjavi s prejšnjim osnutkom zakona uredili področje oz. ukrepe, ki zadevajo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Za vse je sprejemljivo, da vsak dobi nekaj več, je povedala in zavrnila očitke SAB, da varčujejo pri upokojencih.

Tako je za SMC sprejemljiv ministrov predlog, tudi v delu glede izplačevanja regresa upokojencev. Ni pa Sluga komentirala navedb SAB, da je za regres upokojencev namenjenih manj, kot so imeli pred krizo.

Po seji vlade je pričakovati izjavo premierja.

[ad_2]
Source link