Hrvaška in Slovenija dosegli dogovor o skladiščenju radioaktivnega gorivaHrvaška in Slovenija sta se dogovorili o skladiščenju visokoradioaktivnega porabljenega goriva iz Nuklearne elektrarne v Krškem (Nek), at v pogovoru za reški New list povedal vodja hrvaškega zavoda za radiološko in jedrsko varnost Saša Medaković. Odpadki bodo v Krškem ostali do konca obratovanja elektrarne leta 2043.

Kot je povedal Medaković, bodo po tem letu, torej po 2043, skupaj s slovenskimi colegi iskali lokacijo na Hrvaškem ali v Sloveniji ali pa kakšno izmed mednarodnih odlagališč za skladiščenje visokoradioaktivni odpadkov.

Hrvaška ima sicer še pet let časa, da v skladu z mednarodno pogodbo poskrbi za polovico nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov iz Neka, ki jih od začetka obratovanja elektrarne skladiščijo v začasnem skladišču ob nuklearki.
123 "class =" article__related - image "data-size =" 95x95 "src =" http://siol.net/media/img/c8/94/3294f3ad87dc281c5f56-123.jpeg "/><noscript><br />
<img alt=Up to dateVeč ton lesa in odpadkov plava per Dravi in ​​ogroža hidroelektrarne #video
comment:

1delitve:
51Hrvaška zaenkrat ni sprejela ponudbe Slovenije

Hrvaška po Medakovićevih besedah ​​pretending location na Trgovski gori ob meji z BiH kot prvo možnost za začasno skladiščenje nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov. Obenem pa so v Zagrebu odprti tudi za kakšno izmed drugih rešitev, če bo bolj ugodna, je dodal.

Hrvaška zaenkrat po njegovih pojasnilih ni sprejela ponudbe Slovenije, da bi hrvaško polovico nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov skladiščili v novem slovenskem odlagališču v Vrbini.

Slovenija še ni prepričala hrvaških partnerjev

Dogovor je po Medakovićevih navedbah možen, če bodo izpolnjeni štirje pogoji, o katerih se pogovarjajo s slovensko stranjo.

Slovenija sicer še ni prepričala hrvaških partnerjev, da je odlagališče v Vrbini popolnoma varno. Hrvaška pa tudi zahteva, da naj bo v Vrbini odlagališče za vse radioaktivne odpadke s Hrvaške in iz Slovenije.
Smeti. Common. Zabojik za smeti.Up to dateV veljavi spremenjena uredba o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo


Za Hrvaško nesprejemljiv tudi finančni pritisk

Hrvaška bi za svoje odlagališče porabila približno 200 milijonov evrov v naslednjih 50 letih, zato si želi, da bi bili stroški skupnega projekta s Slovenijo nižji. Kot četrti kriterij za dogovor pa je Medaković izpostavil enakopravno udeležbo slovenskih in hrvaških strokovnjakov in podjetnikov.

Kot je izpostavil, je za Hrvaško nesprejemljiv tudi finančni pritisk v obliki šest milijonov evrov letnega nadomestila, ki ga iz skupnega sklada nakazujejo lokalni skupnosti ob nuklearki.
plastenke odpadkiUp to dateNo skrb vzbujajoče stanje z novelo uredbe o ravnanju z odpadno embalažo
comment:

1delitve:
3Slovenija in Hrvaška sta po polovični lastnici Neka. Obe državi v skladu z meddržavno pogodbo zbirata sredstva za financiranje razgradnje krške nuklearke ter financiranje odlaganja radioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva iz nje.

Slovenija skladišče za nizko- in srednjeradioaktivne odpadke gradi, in sicer na Vrbini pri Krškem. Poskusno obratovanje je predvideno med letoma 2020 in 2021, leta 2022 pa naj bi se začelo redno obratovanje.


Source link