Sodišče: Balonar Kolenc ni kriv za tragedijo, v kateri je umrlo šest ljudi #video[ad_1]

Sodnica Okrožnega sodišča v Ljubljani Sinja Božičnik je balonarja Mira Kolenca oprostila očitkov odgovornosti za padec balona na Ljubljanskem barju avgusta 2012, v katerem je umrlo šest udeležencev poleta, 25 je bilo poškodovanih. Sodnica at odločitev oprla na pričanje britanskega izvedenca. Sodba ni pravnomočna, tožilstvo je napovedalo pritožbo.

Sodnica dan danes poudarila, da lahko sodnik presoja le, ali so trditve logične in ali prepričajo.

Britanski izvedenec Philip Dunnington, s čigar mnenjem se je sodišče seznanilo junija, je po mnenju sodnice "podal odgovore na vsa zastavljena vprašanja ob upoštevanju vseh relevantnih podatkov kritičnega dne", v nasprotju s Kolenčevimi balonarskimi kolegi, ki so dogajanje na dan nesreče presojali, ne Give me a bili.

Slab looks at the Napovedano bite almost popolously

Glede očitka Kolencu, da ni upošteval vremenske napovedi za slabo vreme na območju Alp, je izpostavila, da gre tu za "selektivno utemeljevanje odgovornosti". Poudarila je, da je bilo v dneh pred poletom slabo vreme napovedano šele za popoldanski čas na dan poleta, podatke pa so vremenoslovci posodobili šele po tistem, ko je balon že vzletel.

Tudi komisija za preiskovanje letalskih nesreč je v svojem poročilu zgolj ugotavljala, kaj bi bilo treba na področju poletov s toplozračnimi baloni spremeniti, da ne bi bilo takih primerov, njihove ugotovitve pa niso šle v smeri ugotavljanja krivde, o opozorila sodnica.
Balonarska nesrečaUp to dateSojenje balonarju Miru Kolencu se bliža kon


Ni bilo mogoče ugotoviti, koliko izkušenj konkretno at imel Kolenc

Prav tako sodnica ni našla ustreznih utemeljitev za očitke, da je imel Kolenc pravzaprav premalo izkušenj za letenje s tako velikim balonom, njegov balon naj bi bil namreč največji balon na svetu.

Kot je poudarila, ni bilo mogoče ugotoviti, koliko izkušenj konkretno en Kolenc imel, a očitno jih je bilo dovolj, da mu ag agencia de civilno letalstvo izdala licencia za letenje z balonom. "Ministrstvo v tistem času ni imelo nobenih omejitev glede licenc ali različnih licenc za različne vrste balonov," je opozorila.
Balonarska nesrečaUp to dateSojenju Miru Kolencu se zaradi najhujše balonarske nesreče v Sloveniji nadaljuje
comment:

2delitve:
2Prekinitev poleta balona ni mogoča "kar takoj"

Sodnica at izpostavila tudi navedbo britanskega izvedenca za letenje s toplozračnimi baloni, da v nasprotju z drugimi letalnimi sredstvi prekinitev poleta balona ni mogoča "kar takoj". Tožilstvo je Kolencu med drugim očitalo, da kljub temu, da je na obzorju videl nevihtne oblake, poleta ni prekinil. Po ugotovitvah Božičnikove sta se Kolenc in drugi balonar, ki je letel istočasno, pač odločila za različne taktike, noben od njiju pa ni vedel, ali mu bo uspelo pristati tam, kjer si je zamislil, in ali mu bo uspelo zagotoviti varen pristanek.

Glede očitka iz obtožnice, da je Kolenc za pristanek izbral napačen kraj, je sodnica poudarila, da je bil kraj sam po sebi dovolj velik, je pa reagiranje v vremenskih razmerah, kot so bile takrat, zelo težko.
Ball do not oblakiUp to dateBalonarska nesreča na Barju: Kolega podvomil o Kolenčevih sposobnostih pilotiranja
Nesreča, v kateri so umrli štirje potniki, še dva pa zaradi hudih opeklin nekaj dni zatem, se je zgodila med poskusom pristanka po tistem, ko se je začelo vreme naglo slabšati. Balon je večkrat udaril v tla, zato so ponesrečenci popadali iz košare, razpršeni so bili v radiju enega kilometra. Med huje poškodovanimi je bil tudi sam pilot Kolenc.

[ad_2]
Source link