Vaccinet returns slut på flera håll – Östhammar[ad_1]

Tidigare i veckan varnade Läkemedelsverket för en nationell brist på influensavaccin. Helena Palmgren, tillförordnad smittskyddsläkare på Region Uppsala, trodde då att vaccinatörerna hade fulla lager som skulle räcka åtminstone veckan ut. Men nu har flera läsare hört av sig för att berätta att det redan är slut på vaccin på flera mottagningar.

– Det verkar som att ett tiotal vårdcentraler i länet inte har något vaccin alls just nu och ett antal till som kanske inte har vaccin kvar till morgondagen, säger Helena Palmgren.

Region Uppsala beställde in 52 000 vaccindoser, vilket är något fler än förgående år. Trots det råder det alltså brist på flera håll i länet, vilket beror på att efterfrågan varit större än förväntat. Helena Palmgren menar att det är positiva nyheter.

– Att den här situationen ändå uppstår kan man bara tolka på ett sätt. Det är att fler vill vaccinera sig och det är positivt. Vi har fått indikationer från vårdcentralerna att väldigt många av de som behöver vaccineras redan har gjort det.

Även om årets brist är ovanlig, har influensavaccin periodvis tagit slut förr.

– Då har vi kunnat få nya doser och det hoppas vi på även denna gång. Men vi har inte fått några löften om nya doser. Producenten vet inte om de kommer att få leveransmöjligheter över huvud taget, men jag vet att de jobbar på det, säger Helena Palmgren.

För att de som tillhör riskgrupper ska ha möjlighet att vaccineras så fort som möjligt ser Region Uppsala över olika alternativ.

– I första hand tittar vi på möjligheten att omfördela vaccin eller vaccinatörer. Det råder ingen större brist i Uppsala, eftersom privata vaccinatörer verkar ha gott om vaccin. Vi tittar framför allt på hur vi ska ordna det här på ställen längre ut i länet. Vi jobbar på det och har inget svar ännu. I andra hand går vi ut med en prioriteringslista och ser vilka som får förtur att vaccineras.

Enligt Helena Palmgren är det dock inte en akut situation.

– Det är viktigt att säga att det inte är någon influensa på gång nu. 90 procent av alla influensassserer börjar vid jul eller senare, så vi har tid på oss.

[ad_2]
Source link