Váratlan modosítás az Otthon melege pályázatoknál[ad_1]

Meghaladta a 119 ezret az Otthon Melege Program szerdán zárult háztartási gépcsere alprogramjában benyújtott pályázatok száma, az igényelt összeg pedig elérte az 5 milliárd forintot.

A kormány kiemelt céljának tekinti, hogy

mindenki be tudja szerezni az igényelt gépet, ezért to program 2 milliárd forintos keretösszegét 5 milliárd forintra emelték

– mondta az Innovációs és Technologiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Weingartner Balázs hozzátette, a program sikerességét mutatja, hogy míg tavaly az érintettek 63 ezer pályázatot nyújtottak be, idén ez a szám majdnem megduplázódott.

A beérkezett pályázatok területi eloszlásáról pedig megjegyezte, hogy Észak-Magyarországról érkezett be a legtöbb támogatási kérelem.

Weingartner Balázs tájékoztatása szerint az ország gazdasági teljesítményének köszönhető, hogy további 3 milliárd forintot tudnak biztosítani to programban beérkezett pályázatok támogatására.

Lakosság a pályázatok beadásánál az energiatakarékosságra helyezte a hangsúlyt, ezt támasztja alá, hogy

Az esetek többségében A ++, illetve A +++ kategóriába sorolt ​​termékek vásárlásához nyújtották be támogatási kérelmüket, amivel 40 000 forint, illetve 45 000 forint támogatási összeget igényelhettek

– mondta az államtitkár.

Kiemelte, az Otthon Melege Programban vásárolt új háztartási nagy gépek üzembe helyezésével a családok rezsi költségeikből éves szinten 12 000 – 20 000 forintot tudnak megtakarítani. Ugyanakkor arra and rámutatott, hogy a program eddigi pályázatainak köszönhetően az ország 260-270 millió kilowattóra energiamennyiséget spórolt meg, ami nagyságrendileg 80 ezer háztartás éves energiafogyasztását jelenti. A mostani pályázat pedig jelentősen növeli majd ezt az értéket – vélekedett az államtitkár.

Weingartner Balázs tájékoztatása szerint a mostani pályázatban támogatott háztartási gépek üzembe helyezésével évente 25 millió kilogramm széndioxiddal kevesebb kerül a levegőbe és a programban résztvevők együttesen évente több mint 1 milliárd forint rezsiköltséget takarítanak meg.

Weingartner Balázs felidézte, hogy

az Otthon Melege Programmed in háztartási nagy gépek cseréjére (hűtő, fagyasztó, mosógép) pályázhatott a lakosság,

a támogatási kérelmeket az egyes régiókat tekintve november 5. és 21. között lehetett beadni.

Az Otthon Melege Programban a kormány eddig több mint 200 ezer háztartás energetikai korszerűsítéséhez járult hozzá, mintegy 30 milliárd forint támogatással.

[ad_2]
Source link