Vsemogočnega šefa Nissan Renault odnesel finančni škandal[ad_1]

Ljubljana – Prvi mož Renaulta in predsednik partnerstva med Renaultom, Nissanom in Mitsubishijem Carlos Ghosn je več let utajeval svoje prihodke in ponarejal poročila o svoji plači ter se osebno okoriščal s sredstvi Nissana, je pokazala notranja preiskava. Iz Nissana so sporočili, da ga bodo odpustili, preiskavo pa so prepustili tokijskemu tožilstvu. Po zaslišanju je bil Ghosn pridržan, je poročal japonski dnevnik Asahi.

Po poročanju časopisa je Ghosn domnevno poneveril več milijonov dolarjev. Delnice Renaulta so po razkritju zdrknile za 12 odstotkov, v francoskem proizvajalcu avtomobilov pa so za zdaj brez komentarja. Tržna vrednost Renault se je znižala za milijardo evrov na 17,9 milijarde evrov, kar je najnižja vrednost po januarju 2005. Analitiki napovedujejo tudi težje čase za poslovno partnerstvo med Renaultom in japonskima avtomobilskima gigantoma.

Ghosn je v zadnjem letu prejel letno plačo v višini približno 17 milijonov dolarjev, razkriva Bloomberg. Od tega mu je Renault plačal 8,5 milijona, Nissan 6,5 milijona in Mitsubishi, kjer je bil prav tako predsednik, dva milijona dolarjev.

[ad_2]
Source link