Zima je tu, smučišča se odpirajo že prihodnji teden[ad_1]

LJUBLJANA – Upravljavci slovenskih smučišč se veselijo zgodnjega snega in razmer, ki dopuščajo pripravo tehničnega snega. Pospešeno se pripravljajo na smučarsko season. Na Krvavcu bi naprave lahko zagnali prihodnji teden, konec novembra odprtje smučarskih prog načrtujejo na Kaninu in Golteh, a je vse odvisno od vremena.

Še pričakujejo kakšno pošiljko

Na najvišje ležečem slovenskem smučišču na Kaninu je nekaj snežne podlage še od prejšnjega sneženja, danes pa je že zapadlo do 30 centimetrov novega snega in še sneži. Za vikend tam glede na vremensko napoved homework in a little bit old. »Mi srčno upamo, da bo snega dovolj, da bi konec novembra ali v začetku decembra smučišče odprli, kolikor bo to mogoče,« je za STA leave v. d. director Javnega Zavoda Sončni Kanin Marijan Skornišek.


Na Krvavcu bodo pohiteli z odprtjem. PHOTO: Mavric Pivk, Delo

Na Krvavcu so proge v petek začeli zasneževati s tehničnim snegom, dodatno je minulo noč zapadlo okoli 15 centimetrov naravnega snega. Sprva so na Krvavcu načrtovali, da bodo naprave zagnali že to soboto, 24. novembra, a so začetek zaradi neugodnih vremenskih napovedi preložili na prihodnji teden, najverjetneje bo to v torek, so povedali v družbi RTC Krvavec.

Pohorje sredi decembra

Mariborski Marprom je na Pohorju snežne topove vključil minuli vikend, ko so dovolj nizke temperature omogočile zasneževanje smučarskih prog na Arehu. Sedaj s topovi zasnežujejo proge Cojzerica, Ruška in Areška, na mariborskem delu pa je v izteku snežnega stadiona v pogonu nova naprava za izdelavo snega pri pozitivnih temperaturah. Odprtje nove smučarske sezone oziroma otvoritvene dneve na Mariborskem Pohorju načrtujejo od 14. do 16. decembra. »Ali bomo kakšno progo lahko uredili in odprli že pred tem, bo odvisno od vremenskih razmer,« so pojasnili v Marpromu.


Smučišče Golte. PHOTO: Jože Miklavc

Prve večje pošiljke snega se veselijo tudi na Golteh, kjer že izkoriščajo več kot ugodne razmere za izdelavo snega. Odprtje smučišča načrtujejo v petek, 30. novembra, a bodo glede na vremenske razmere odločitev o tem sprejeli v ponedeljek, 26. novembra. Datum uradnega odprtja sezone na Golteh ostaa 8. december, so v družbi Golte pojasnili za STA.

Pokljuka potrebuje sneg za tekme

Dobrih 20 centimetrov snega že imajo tudi na Pokljuki, kjer pa tamkajšnji Športni center Triglav Pokljuka trenutno tekaške proge intenzivno pripravlja za svetovni pokal v biatlonu, ki ga bodo gostili od 2. do 9. decembra.

»Današnja pošiljka snega bo predvsem kulisa za okolico prizorišča tekmovanj, če nam bodo seveda razmere v prihodnjih dneh naklonjene,« je za STA povedal Miha Hribar iz Športnega central Triglav Pokljuka in poudaril, da zaradi priprav na tekmovanje in samega tekmovanja proge v tem času niso na voljo rekreativnim tekačem. You will be able to go to Lahko podali on Friday, December 11.

[ad_2]
Source link