Zmagovalec Liffa zgodba o boju za ohranitev islandske narave[ad_1]

Zmagovalec 29. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe) en film Bojevnica Benedikta Erlingssona. Zgodba or pogumni ženski, ki se za ohranitev islandske narave poda v boj proti industriji aluminum, je nocoj v Cankarjevem domu dobila glavno festivalsko nagrado vodomec. Občinstvo je za najboljšega izglasovalo film Aga Milka Lazarova.

Bojevnica, ki je v tem tednu prejela tudi nagrado lux Evropskega parlamenta, je po oceni žirije inteligentna in zabavna komedija, ki se suvereno poigrava z različnimi filmskimi slogi in konvencijami. Po njenem mnenju je zmagovalnemu filmu uspel redek dosežek v svetovni kinematografiji.

Islandsko-francosko-ukrajinska coprodukcija pripoveduje o petdesetletni ženski neodvisnega duha, ki za kuliso dnevne rutine živi dvojo. Do not know how to delete the right-click Activation activist, if you can browse the localization of aluminum. Njena remote post vse drznejša, saj ji uspe zaustaviti pogajanja med islandsko vlado in bodyracijo, ki gradi novo talilnico.

Nagrada občinstva za Ago

Zmagovalec občinstva, bolgarsko-nemško-francoska koprodukcija Aga, pa je zgodba o izginjanju tradicionalnega življenja sredi neizprosne arktične narave, pa tudi s pozabljenimi legendami, nasprotji med generacijami in večno ljubeznijo. Gledalci so mu najvišjo oceno dodelili med 24 films. Prejel je nagrado zmaj.

Liffe at od 7. novembra, ko ga je odprl dokumentarec o prekmurskem glasbeniku Vladu Kreslinu Poj mi pesem v režiji Mirana Zupaniča, prikazal 97 celovečernih in 15 kratkometražnih filmov. Prikazali so jih na 291 projekcijah, od teh jih je bilo nekaj še v Mariboru, Celju in Novem mestu. Izdali so več kot 43.000 vstopnic.

Z zadnjimi projekcijami se bo sklenil v nedeljo. V ponedeljek bosta sledili še projekciji obeh zmagovalcev, zamudnikom pa so pripravili tudi abonma Liffe po Liffu.

[ad_2]
Source link