Zorko za MMC: Za Arsenoviča zmaga, za Popoviča poraz in Logar kot pomoč Jankoviću[ad_1]

Kako se bo razpletel drugi krog volitev v mestnih občinah?

Arsenovič bo verjetno suvereno zmagal, saj ima dovolj zaloge, da prestopi prag 20,000 glasov, če pogledamo glasove drugih kandidatov, so to v večini glasovi proti Kanglerju, Arsenovič se je prav tako v zadnjih dneh zelo unesel in kakšne kapitalne napake ne gre pričakovati, na Kanglerjeve provokacije se dobro in mirno odziva.

O suvereni zmagi Arsenoviča

Saši Arsenoviču se nasmiha zmaga. Photo: MMC RTV SLO

Volivci so v Mariboru množično prišli na volišča, bilo jih je kar dobrih 10.000 več kot pred štirimi leti. Photo: BoBo

Bo Koper dobil novega župana? Photo: BoBo

Ljubljano, podobno kot Koper, močno vleče v "levo". Photo: MMC RTV SLO / Gorazd Kosmač

Zorana Jankovića has potential potential lahko ogrozil močan levosredinski kandidat za župana, ki bi bil sprejemljiv za Ljubljano. Photo: BoBo

V Mariboru je prišlo več kot 10.000 volivcev več, v Kopru čez 4.000 več, za Koper to pomeni 20 odstotkov več, za Maribor pa je to 30 odstotkov več, to kaže, da je v določenih krajih prihajalo do izdatnejše mobilizacije volivcev.

O izdatni mobilizaciji volivcev v Mariboru in Kopru

Anže Log in to the Jankoviću "pomagal" candidate, do večjega števila glasov. Photo: MMC RTV SLO / SDS

Analitik Andraž Zorko at prepričan, from Veilka volilna udeležba nakazuje, so you'll be happy to motivate v želji po spremembah. Photo: MMC RTV SLO / Ana Svenšek

Janković in dobil, absolutno gledano, večje število glasov kot pred štirimi leti, kakšnih 4.000 več, če se ne motim, že pred volitvami sem govoril, da bo Logar kot kandidat kvečjemu pritegnil dodatne volivce Jankovića, ki ga bodo podprli za vsak primer, da ne bo slučajno kakšnega presenečenja.

O Logarjevi "pomoči" Jankoviću

Politični rovaš lokalnih volitev

V Mariboru v drug krogu kaže na gladko zmago Arsenoviča, Popovič v Kopru in Čas v Slovenj Gradcu bosta verjetno "padla", odprto pa je v Kranju, Novi Gorici in na Ptuju, je napovedal analytik Andraž Zorko.

Ostale mestne občine, in sicer Ljubljana, Velenje, Murska Sobota, Celje in Novo mesto, pa so župana dobile že v prvem krogu in drugega kroga lokalnih volitev v nedeljo, 2. decembra, tako tam ne bo.

Na tokratnih lokalnih volitvah daleč najbolj izstopa velika volilna udeležba, ki je dosegla scora 51 odstotkov, kar pomeni občuten skok z dobrih 45 odstotkov v prvem krogu prejšnjih lokalnih volitev leta 2014. "To pomeni, da je glasovalo dobrih 10 odstotkov več ljudi, kar je v nasprotju z vsemi pričakovanji in trendi, ki so nakazovali padanje volilne udeležbe, nekateri pravijo, da je vzrok zelo banalen, da so bile pač volitve na nedeljo, ki je bila popolnoma dolgočasna, saj ni bilo non martinovega ne počitnic ali kaj podobnega, a jaz mislim, da vzrok ni banalen, gre za veliko mobilizacijo volivcev v določenih občinah, " je za MMC pojasnil analitik pri družbi za raziskovanje javnega mnenja Valicon Andraž Zorko.

Izredna mobilizacija volivcev se je najočitneje zgodila v Mariboru in Kopru. "V Mariboru je prišlo več kot 10.000 volivcev več, v Kopru čez 4.000 več, za Koper to pomeni 20 odstotkov več, za Maribor pa je to 30 odstotkov več, to kaže, da je v določenih krajih prihajalo do izdatnejše mobilizacije volivcev," je navedel primer in dodal, da je morda pri ljudeh malce zraslo tudi zavedanje pomena lokalnih volitev.

And in mobilization bar Mariborčane in Koprčane? Je to želja po zamenjavi župana? "Očitno, Kangler at the result of glede na zadnje locally conveniently viable, Arsenovič pa je presegel število glasov, ki jih je Fištravec kadar koli prej dobil v prvem krogu, v Kopru pa je od dodatnih dobrih 4.000 glasov kar tri četrtine vseh pobral Popovičev izzivalec Bržan, " je pritrdil, da je mariborsko in copper voltage udeležbo okrepila močna želja po zamenjavi župana.

Log "pomagal" Jankoviću do zmage?
Za potencialni padec Zorana Jankovića v Ljubljani, ki je ponovno suvereno zmagal v prvem krogu, je po Zorkovih besedah ​​potreben močan protikandidat, ki ni iz vrst SDS-a. "Janković in dobil, absolutno gledano, večje število glasov kot pred štirimi leti, kakšnih 4.000 več, če se ne motim, že pred volitvami sem govoril, da bo Logar kot kandidat kvečjemu pritegnil dodatne volivce Jankovića, ki ga bodo podprli za vsak primer, da ne bo slučajno kakšnega presenečenja, " je pojasnil.

"Eden najuspešnejših kandidatov desnice je bil France Arhar Ready 2006, ki je prejel 27 tisoč glasov, Log in pa se je ustavil pri 26 tisoč, to je to, domet desnice v Ljubljani, " at karikiral Zorko. Mesta so v primerjavi s podeželjem veliko bolj "levosredinska", še posebej pa to velja za Ljubljano in Koper.

Janković bi bil lahko v podobnem položaju kot koprski župan Boris Popovič (Koper je naš), ki se bo v drugem krogu srečal z resnim izzivalcem, če bi se v Ljubljani pojavil kakšen močen protikandidat združene leve sredine oz. "Neodvisen Candidate, What is the Power of the Podpirala?". "Potem bi zagotovo prišlo do drugega kroga tudi v Ljubljani," at pre-Zig.

Se Popovičev stolček v Kopru maje?
Zmaga Aleša Bržana (Lista volivcev) v Kopru v drugem krogu je "absolutno bolj verjeten scenarij" kot zmaga zdajšnjega župana Popoviča. "Tri četrt novih volivcev glede na leto 2014 je pri Bržanu, če pogledamo glasove kandidatov, ki niso prišli v drugi krog, pa vidimo, da so to večinoma glasovi proti Popoviču, zaloga glasov je pri Bržanu tako precej velika, zato mislim, se obeta v Kopru zamenjava župana, " at odgovoril analytik.

Bržan je kandidat, ki je pred štirimi leti nastopal še kot SMC, zdaj pa je nastopil s svojo listo. "Zelo očitno ni desen, je levosredinski, torej sprejemljiv za Koper, ki ga vleče močno v levo," je pojasnil, zakaj ima Bržan dobre možnosti, da postane župan.

V Mariboru gladka zmaga Arsenoviča?
Prvi krog je zdajšnjega župana Maribora Andreja Fištravca (Lista volivcev) močno odpihnil, tako da bo Maribor gotovo zamenjal župana. If you're looking for a greener v drug search, click on Arsenoviču ali Francu Kanglerju (SLS)? "Arsenovič bo verjetno suvereno zmagal, saj ima dovolj zaloge, da prestopi prag 20,000 glasov, če pogledamo glasove drugih kandidatov, so to v večini glasovi proti Kanglerju, Arsenovič se je prav tako v zadnjih dneh zelo unesel in kakšne kapitalne napake ne gre pričakovati, na Kanglerjeve provokacije se dobro in mirno odziva, " at pre-Zig.

Ima Kangler podobno omejen domet kot Logar v Ljubljani? "Ne, Kangler at že bil župan, vedno je govoril, da je zastopnik preprostega in navadnega človeka, to je poudarjal tudi včeraj, zdaj pa ima podporo SDS-a, in to mu bo glasove odneslo, očitno so mu bili Mariborčani pripravljeni oprostiti dogodke iz 2012 in ga na neki način rehabilitirati, a mislim, da ga bo prav podpora SDS-a omejila, " at nadaljeval.

SDS s 50-odstotno stopnjo zavračanja
Logarjeva candidacy v Ljubljani pomaga Jankoviću, SDS-ova podpora škodi Kanglerju … and if it works? "Stranka SDS ima 50-odstotno stopnjo zavračanja na državni ravni, kar pomeni, da se vedno generira velika množica kontraglasov, v praksi en a videt tako, da ljudje pridejo na volišče samo zato, da glasujejo proti, da oddajo glas komur koli, ki nor do they sow SDS-om, " je pojasnil Zorko.

Stopnjo zavračanja statistično spremljajo že deset let, gre pa za odgovor na vprašanje, katere stranke v nobenem primeru nikoli ne bi volili. SDS doubles about tem vprašanju 50 odstotkov glasov in je daleč pred vsemi, naslednje stranke potem sledijo pri okoli 20 odstotkih in manj, je še dodal. Strange rate generating "močan kontramoment", in posledično po njegovih besedah ​​ni težko razumeti, zakaj izgubljajo volitve na državni ravni oz. tudi če zmagajo, kot na zadnjih volitvah, potem ne morejo sestaviti vlade.

And if there's a zgodilo v Kranju?
Za položaj v Kranju, kjer zdajšnjega župana ni v igri, saj ni ponovno candidatista, se bosta v drugem croro pomerila Matjaž Rakovec (SD) in Zoran Stevanović (Volivcev list). Zorko pravi, da Kranj težje nota, saj en položaj tam veliko bolj nepredvidljiv. "Ko so me pred volitvami spraševali, kdo bi moral kandidirati v Ljubljani, da bi lahko premagal Jankovića, sem za primer navedel ravno Rakovca, njegova relativna zmaga v Kranju zdaj potrjuje mojo tezo, v Sloveniji so za županske kandidate zelo uspešni menedžerji ali pa podjetniki , how are you going to do and pokazati, " je dejal glede kandidatov v Kranju in dodal, da je tu vseeno veliko bolj "odprto" kot v Mariboru ali Kopru.

Tudi v Novi Gorici še vse odprto
Župan Nove Gorice Matej Arčon (Lista volivcev) bo v drugem krogu županski stolček branil pred Klemnom Miklavičem (Volivcev list). "Izzivalca je večinoma podprla mlada populacija, ki je demografsko omejena, a je tu še vse odprto," at commentary.

V Slovenj Gradcu se trese stolček županu Času
Izzivalcu slovenjgraškega župana Tilnu Kluglerju (Lista volivcev) sta do zmage v prvem krogu zmanjkala dobra dva odstotka, županski stolček zdajšnjega župana Andreja Časa (Lista volivcev) se tako močno trese in upanja za preobrat ni prav dosti. "Kadar izzivalec že v prvem krogu župana odločno premaga, je na dobri poti k končni zmagi," I leave Zorko.

Bo Ptuj dobil županjo?
Na Ptuju, kjer prav tako zdajšnji župan ni kandidiral, je z relativno zmago presenetila Nuška Gajšek (SD), a Štefan Čelan (List volivcev) ji je takoj za petami. Bo Ptuj dobil županjo? "Mislim, da težko, dosegla je lep uspeh, a Ptuj en tradicionalno desno okolje, ti glasovi se bodo zdaj združili okrog Čelana," je napovedal, da bo zmaga Gajškove zanj presenečenje, ni pa izključena.

Manjše občine bolj pridno hodijo na volitve
Zorko je izračunal, da večja kot je občina, manjšo volilno udeležbo ima. Korelacija sicer ni izrazita, saj je zgolj 0,3. "Do not get a reseller, so you can make a good deal, but you can not go to the post office, but you will not be happy, but you do not know what you want to do, but you do not know what you're doing, korekija je značilna, ima zelo veliko izjem , "at pojasnil. Ljubljana ima več volivcev kot 101. najmanjša občina skupaj in več volivcev kot štiri naslednje največje mestne občine skupaj, en primerjal.

Poslanci neuspešno naskakujejo županske stolčke
Za županske stolčke je kandidirala množica poslancev (Log in (SDS), Lidija Divjak Mirnik (LMŠ), Bojan Podkrajšek (SDS)), ki so vsi po vrsti izgubili, nekaterim drugim pa izredno slabo kaže v drugem krogu. "To je odraz močnih protikandidatov, na državnozborskih volitvah volimo stranke, ne kandidatov, kvečjemu kakšni predsedniki strank lahko na račun svojega imena dobijo več glasov, samo dejstvo, da je nekdo poslanec, ni nikakršno zagotovilo za uspeh," je še pojasnil Zorko.

Preliminary nestrankarskih kandidatov in list
Nestrankarski blok glasov se spet povečal in je močan že skora tako kot levi in ​​desni strankarski skupaj. "Če seštejemo vse glasove za mestne in občinske svetnike vseh t. ​​I. Neodvisnih skupin in neetabliranih strank, vidimo, da predstavljajo že 44 odstotkov vseh glasov, še malo in bodo enakovredna sila združenim levim in desnim etabliranim strankam," je sklenil.

Na pol razdeljene Domžale in počasni Celjani
Kot zanimivost letošnjega is currently looking for a convenient location at Zorko izpostavil, and it does not mean that there is no need for it, but it does not matter if you have any questions. "V Domžalah bo boj na nož, 90 odstotkov glasov je šlo dvema candidatatoma, glasovi pa so se razdelili skoraj na pol," at izpostavil ene najzanimivejših bojev v drug krogu. V Domžalah se bosta spopadla Toni Dragar (List volivcev) in Method Marčun (Volivcev list).

Fascinantna pa je bila po njegovih besedah ​​tudi "počasnost" Celjanov, ki jim v ponedeljek ob 9.30 še vedno ni uspelo prešteti niti 70 odstotkov glasov. "Kot da v Celje glasovnice prihajajo iz Burkine Faso, prav neverjetno," It's a pošalil.

Gorazd Kosmač

[ad_2]
Source link